mandag 25. juni 2012

Skatten min

Årets skatteoppgjør er på plass. Fem på gata ble intervjuet
: "Hva skal du bruke årets skattepenger til?" Undersøkelser viser at storparten av skattepenger brukes til reiser.
Slukøret sitter jeg med mitt skatteoppgjør som går i minus- en restskatt som er i overkant av min månedlige utbetaling i AAP,Arbeidsavklareringspenger, fra NAV.
I april skrev media "70 000 pensjonister rammet av skattefeil." NAV hadde gitt feil tall til skatteetaten og NAV innrømmet: "Disse gruppene kan ha fått for høyt skattefradrag i den foreløpige skatteberegningen"

Ja! Jeg er en av de 70.000 som ble forespeilet å få penger tilbake på skatten for senere å få brev fra Skatteetaten om at oppgjøret mitt kunne være feil.

Jeg må bare si at dette ble en ytterst dårlig dag! Hvordan skal jeg kunne få til og betale mer enn min månedlig utbetaling i restskatt? Krise... Og vi er mange- ifølge medieoppslagene fra april er vi 70 000 personer som har blitt rammet av NAVs feil.
Burde hver og en av oss ha forstått at vi fikk feil foreløpig skatteoppgjør? Jeg antar skatteetaten vil hevde det. Jeg vedgår at jeg stusset et øyeblikk sjøl men det er vanskelig for meg å forstå de ulike postene i selvangivelsen. Og- kan man forvente at jeg skal kunne forstå det når tydeligvis NAV ikke forstår sine egne tall?

I skatteoppgjøret får jeg rente på et oppgjør som jeg ikke har forutsetning for å forstå var feil. Om man ganger opp mine renteutgifter på kr 276,- med 70 000 kommer man opp i et høyt beløp. Dette regnestykket er selvsagt ikke rett siden vi har ulike rentebeløp.
Men hva med prinsippet om rettferdighet? Hvorfor skal vi- 70 000 ,om dette var et rett tall, dekke opp for NAV sin feil?
Jeg savner informasjon og opplysning utover hva noen tilfeldige i min omgangskrets kunne informere meg om.
Skattesystemet er samfunnets lim men i denne saken føler jeg meg urimelig behandlet. Og jeg- er bare en av svært mange!